Web site tasarımlarında birçok farklı sayfa düzeni kullanılır. Sitenizin içerği, anlatmak istedikleriniz ya da öncelikleriniz bu tasarımlardan hangisini seçeceğinizi belirler.
Web sitelerinin hayatımızdaki yeri her geçen gün biraz daha önemli hale geliyor. E-ticaret sitelerinden kurumsal sitelere, mikro blog sayfalarından etkinlik sitelerine kadar geniş bir alanı kapsayan web siteleri, internet dünyasının bitki örtüsü adeta. Ve tıpkı doğadaki gibi her site birçok farklı renkte birçok farklı özelliğe sahip makro bir çeşitlilik sunuyor.
Biz de bu ay web site formatlarının genel görünüşüne bakalım istedik. Özel olarak hazırlanan her web sitesi kendine ait özgün formatlar barındırır. Lakin en temelde ana hatlarla belirlenen temalara sahiptir. Onlar ise şöyle;
1: Statik sayfa düzeni
Web site tasarımlarında en sık kullanılan türlerinden biri de statik sayfa düzenidir. Bu düzende daha önce ayarlanmış sabit sayfa boyutlarına sahip bir web sitesi hazırlar ve kalıcı bir genişlik Statik düzenler, tarayıcı veya cihaz türünden bağımsız olarak bu boyutlara sadık kalır.
Statik düzenler, gelişen mobil kullanım yaygınlığıyla süreç içerisinde peyderpey kullanımdan kaldırıldı. Bu formatta hazırlanan web siteleri akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarla uyum problemi yaşadığı için kaliteli bir kullanıcı deneyimi de sunmuyor. Statik düzenler web siteleri için hala bir seçenek olsa bile sitenize ait ayrı bir mobil sürüm oluşturmadığınız sürece sizin için oldukça negatif bir durum ortaya çıkar.
Statik sayfa düzeninin artıları:
-Kurulumu kolay
Statik sayfa düzeninin eksileri:
-Cihazlara veya tarayıcılara yanıt vermiyor,
-Ayrı bir mobil site oluşturmayı gerektirir.
2: Akışkan tasarım düzeni
Site tasarımlarında en sık kullanılanlardan biri de akışkan tasarım düzenleridir. Bu düzen, sabit kalan statik düzenlerin yerine daha esnek birimler kullanır. Birimler esnek olduğundan, hangi cihaz olursa olsun sayfa her zaman kullanılan cihaz ekranının genişliğini dolduracaktır.
Kullanıcı deneyimi, sitenizin trafik ve ilgi çekmesi için kritik öneme sahipken akışkan düzenler de işletmeler için geçerli bir seçenek olsa da aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmaya başlamıştır. Bu düzeni kullanacak olsanız da sitenizin çok fazla esnemesi veya sayfadaki tüm bilgileri bir araya getirmesi nedeniyle ziyaretçilerinize kötü bir kullanıcı deneyimi sunma riskini göze alırsınız.
Akışkan tasarım düzeninin artıları:
-Duyarlı tasarımdan daha kolay kurulum
-Sayfalarda hiçbir bilgi kesilmez
Akışkan tasarım düzeninin eksileri:
-Bir tarayıcı gerçekten genişse, bilgiler ekrana sığacak şekilde uzar ve çekici görünmeyebilir.
-Bir tarayıcı daha küçükse, bilgiler ekrana sığacak şekilde bir araya getirilir ve bu da okumayı ve göz atmayı zorlaştırır.
3: Uyarlanabilir web sitesi düzeni
Tasarımcılar tarafından tercih edilen seçeneklerden biri de uyarlanabilir web sitesi düzenidir. Bu web sitesi, tarayıcının boyutunu algılayarak web sitesinin boyutunu ayarlamak için CSS sorguları kullanır. Uyarlanabilir web sitelerinin en öne çıkan avantajı ziyaretçilere en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için web sitesinin düzenini otomatik olarak düzenliyor oluşudur.
Uyarlanabilir web sitelerinde bir web sitesinin nasıl ayarlanacağına ilişkin hazırlanmış bazı temel parametreler vardır. Örneğin, bir set parametresi şöyle hazırlanabilir: "Tarayıcı 600 piksel genişliğindeyse, ana içerik kapsayıcısını 500 piksel genişliğinde ayarlayın."
Örneğin, iki sütunlu bir düzene sahip bir web siteniz varsa, uyarlanabilir düzen, küçük bir tarayıcı ekranında tek sütunlu bir tasarıma dönüşür.
Uyarlanabilir web sitesi düzeninin artıları:
-Kurulumu kolay
-Duyarlı düzenlerden daha az geliştirme süresi alır
-Web sitenizi her tarayıcı boyutuna göre ayarlayabilir
Uyarlanabilir web sitesi düzeninin eksileri:
-Ayar noktaları arasındaki cihaz genişlikleri, sitenizin çok fazla alana sahip olmasına veya yeterli alana sahip olmamasına neden olabilir.
-Tam yanıt vermiyor.
4: Dinamik web sitesi düzeni
Web tasarımı düzenlerinde, dinamik web sitesi düzeninin de sık tercih edilen bir seçenek olduğunu göreceksiniz. Dinamik web sitesi düzenleri, yoğun bir HTML bilgisine sahip olmayan kişiler için harikadır. Bu web siteleri, iki farklı kişi aynı sayfaya baksa bile web sitesi ziyaretçilerine birbirinden farklı içerikler gösterebilir.
Dinamik bir web sitesi düzeniyle, bir bilgi ve özellik veri tabanını oluşturursunuz. Ardından, bir kullanıcı bir sayfa istediğinde, web kodlaması, web sayfasını oluşturmak için bileşenleri veri tabanınızdan bir araya getirmek için otomatik olarak çalışır.
Dinamik web sitesi düzeninin artıları:
-Kullanıcılarla etkileşim
-Kullanıcılar için artan işlevsellik
-Daha az kodlama becerisi gerekli
Dinamik web sitesi düzeninin eksileri:
-Farklı işlevlerle kurmak daha karmaşık olabilir
-Tüm farklı öğeler ve sayfa kompozisyonları nedeniyle daha yavaş yüklenme eğiliminde.
5: Duyarlı tasarım düzeni
Web sitesi düzeni listemizde bir sonraki adım, duyarlı tasarım düzenidir. Bu web sitesi düzeninde, sitenizin kullanılabilecek tüm cihazlarda tarayıcı boyutunu tam olarak doldurmasına izin verdiği için en popüler türdür. Duyarlı tasarım mobil öncelikli bir yaklaşımla oluşturulmuştur. Önce web sitenizin mobil düzeninizi hazırlar ve daha sonra ise diğer büyük tarayıcı boyutları için web sitenizi genişletirsiniz.
Duyarlı tasarımın artıları:
-Mobil kullanıcılar için oluşturulmuş bir web sitesi edinin
-Tüm cihazlarda sorunsuz bir deneyim sunar
-Ayrı bir mobil site oluşturmanıza gerek yok
Duyarlı tasarımın eksileri:
-İnşa etmek ve geliştirmek için daha fazla zaman alır
6: Tek sayfa düzeni
Web site tasarımlarında bahsedeceğimiz son seçenek, tek sayfalık düzendir. Bu seçenekte, ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında bilgi bulmak için kullanıcıların aşağı kaydırdığı yalnızca bir sayfa kullanılır. Bu tasarım düzeninde sayfanızın bazı noktalarına bağlantılar içeren bir gezinme menüsü oluşturabilirsiniz.
Tek sayfa düzeninin artıları:
-Oluşturması kolay
-Temiz ve basit bir web sitesi oluşturmanıza yardımcı olabilir
Tek sayfa düzeninin eksileri:
-İnternet üzerinden ürün satan işletmeler için kullanılamaz
-Birden fazla sayfaya ihtiyaç duyan şirketler için kullanılamaz
-Tek sayfa çok uzunsa ve çok fazla kaydırma gerektiriyorsa insanları caydırabilir.