Bir web sitesinin görsel ögeleri, fonksiyonel nitelikleri kadar önemlidir ve sitenin genel görünümünü ve hissini şekillendirmek için birlikte çalışırlar. Renk şemalarından yazı tiplerine ve videolara kadar bütün bu ayrıntılar, kullanıcı deneyiminde ve markanızın şekillenmesinde önemli rol oynar. Bu bölümde hem web tasarımının görsel ögelerini hem de kendi başınıza estetik konularda kararlarınızı verebilmeniz için bazı ipuçlarını gözden geçireceğiz:
Web sitesi üstbilgisi
Web sitesi üstbilgisi, bir web sayfasının en üst bölümünü ifade eder ve ziyaretçilerin siteye geldiklerinde gördükleri ilk kısımdır. Böyle stratejik bir konumda bulunan üstbilgi, genellikle bir navigasyon menüsü, işletme adı, logo veya iletişim bilgilerini içerir.
Web sitesi altbilgisi
Sayfanın alt kısmında web sitesi altbilgisi bulunur ve sitenizin tüm sayfalarına sabitlenir. Bu, ziyaretçilerin göreceği en son bölüm olduğundan, çok fazla görsel alan kaplamadan ziyaretçilerin kaçırmış olabilecekleri önemli bilgileri eklemek ve tekrarlamak için iyi bir bölümdür. Altbilgi ayrıca iletişim bilgilerini, haritayı, e-posta kayıt çubuğunu veya sosyal medya butonlarını eklemek için de yaygın olarak kullanılan bir alandır.
Renk şeması
Web tasarımı söz konusu olduğunda web sitenizin renk şeması, sitenizin havasını belirler. Sadece bununla kalmayıp, markalı bir renk şemasını stratejik olarak her yerde kullanmak, online markalaşmanızı güçlendirmede son derece önemli bir rol oynayabilir.
Bir sitenin renk şemasını belirlerken; ana renginizi (sitenizde en baskın olan renk), ikincil renginizi (ana renginizden daha az da olsa tutarlı bir şekilde kullanılan renk) ve vurgu renklerinizi (sitenizin belirli ayrıntılarını vurgulamak için akıllıca kullanılan renkler) hangi tonların temsil edeceğine karar verin.
Tipografi
Tipografi, yazı tipi seçimi ve metnin düzenlenme biçimi gibi yazının görsel yönlerini ifade eder. Web tasarımının önemli bir bölümü olan tipografi, web sitesinin estetik stilini tamamlamak veya site genelindeki mesajın iletimini güçlendirmek için kullanılabilir.
Web siteniz için en iyi yazı tiplerini seçerken tipografinin, kelimelerin kendisi kadar önemli olabileceğini unutmayın. Okunabilir, sitenizin temasına uygun ve hepsinden önemlisi markanıza uyan yazı tiplerini seçin. Renk şemasına benzer şekilde ziyaretçilerin, yazılı içeriğinizi deneyimleme şekline yön vermek için birincil, ikincil ve vurgulu yazı tiplerinizi de seçebilirsiniz.
Web sitesi arka planı
Sayfanızın havasını belirleyen web sitesi arka planı, web tasarımında önemli bir rol oynar. İster statik veya animasyonlu ister düz veya dokulu olsun; arka plan, ziyaretçiler sayfayı kaydırdıkça devamlı olarak onları takip eden bir unsurdur.
Web sitenizin arka planı olarak herhangi bir fotoğraf veya video yükleyebilir, marka renginizi kullanabilir, trendlere uygun değişken bir arka fon seçebilir veya minimalist bir tema belirleyip beyaz bırakabilirsiniz. Hangisine karar verirseniz verin, sitenizin genel görsel temasına uyduğundan ve çok fazla dikkat dağıtmadan ziyaretçilerin ilgisini çektiğinden emin olun.
Bir arka plana daha fazla heyecan katmanın yolu hem profesyonel web tasarımcılarının hem de yeni başlayanların popüler bir favorisi olan paralaks kaydırma gibi kaydırma efektleri uygulamaktır.
Görüntü ögeleri
Sitenizdeki tek bir fotoğraf sadece birkaç saniye içinde ziyaretçilere ilettiğiniz mesajı daha da güçlendirebilir. Bu; işletmenizin ürünlerini veya konumunu sergilemek, üzerinde favicon olarak bilinen markalı site ikonu bulunan etkinlik fotoğrafları yüklemek veya sitenizin tasarımına biraz hava katmak için görsel ögeler kullanmak anlamına gelebilir.
Wix, hazır fotoğraflardan yetenekli kullanıcılarımızdan satın aldığımız şeffaf videolar gibi yenilikçi tasarım koleksiyonlarına kadar oldukça zengin ücretsiz bir görsel içerik kütüphanesi sunar. Bir web sitesi tasarımı üzerinde çalışırken kullanıcılarımız; kendi seçtikleri fotoğrafları, Unsplash gibi kaynaklardan alınan hazır fotoğrafları, özel animasyonları veya vektör çizimleri de yükleme olanağına sahip.
Animasyon
Web tasarımının amaçlarından biri de sitenizi diğerlerinden farklı kılmak. Web sitesine animasyon eklemek bunun harika bir yolu, kullanıcı deneyimini ve eylemlerini yönlendirmede yardımcı olabilir. Kullanıcılar için daha dinamik bir deneyim yaratmak veya onlar üzerinde belirli etkiler oluşturmak amacıyla sitenize animasyon ekleyebilirsiniz.
Aşağıdakilere bir animasyon dokunuşu katmayı deneyin:
Ziyaretçileri tıklamaya teşvik etmek için bir CTA butonuna
Kullanıcılara yön sağlayan oklara ve bunun gibi ögelere
Bekleme sürelerini daha heyecanlı hale getirmek için yükleme çubuklarına
Lightbox gibi kullanıcıların dikkatini çekmesini istediğiniz bölümlere